Še 0.0 do brezplačne dostave

Kaj je EM ?

Mikrobi so prisotni po vsem planetu, kjer je življenje možno, le to pa je pogojeno s tekočo vodo. Sposobni so preživeti tudi brez vode, daljši čas, vendar predvsem v neaktivni obliki namenjeni prav takim negostoljubnim razmeram. Prisotni so od dna Marianskega jarka pa do oblakov na nebu. Bakterije so prisotne v jedrih dežnih kapelj, vročih vrelcih pri temperaturi 100°C, arktičnem ledu, na naši koži, listih rastlin…. Povsod kjer se nahajajo imajo pomembne funkcije..

Odkritje mikroskopa je končno pomagalo prebiti mejo med vidnim in nevidnim življenjem in prineslo odgovor, kaj drobnega nam lahko povzroči take preglavice kot je npr. kuga. Na žalost je strah pred mikroorganizmi pripeljal razvoj v napačno smer in se je kljub procentualno majhnem številu nevarnih mikroorganizmov začelo boriti proti vsem na splošno. Seveda se je z razvojem antibiotikov olajšalo in ozdravilo marsikatero bakterijsko in glivično obolenje, ki je poprej veljalo za neozdravljivo. Problem je nastal, ker smo mikroorganizme podcenjevali in tako so se pojavile bakterije odporne na antibiotike, ki so sklenile krog in se danes ponovno srečujemo z neozdravljivimi bakterijskimi okužbami.

Počasi na srečo narašča zavedanje, da je večina mikroorganizmov koristnih, ali vsaj neškodljivih in da so bistveni za življenje na celotnem planetu. Tehnologija efektivnih mikroorganizmov to seveda jemlje v ozir, oz. je to počela korak pred drugimi.

Mikroorganizmi so neizogibni prebivalci vseh živih bitij in imajo še mnogo neraziskanih vlog v okolju. V našem telesu število mikroorganizmov 10-kratno prekaša število naših lastnih celic. Ravno tako so rastline in živali dom številnim mikroorganizmov, in ena ključnih komponent za zdravje je zdrava mikrobna združba, ki nas poseljuje.

Koristni mikroorganizmi so zaželeni tudi v naši hrani in jih v ta namen izkoriščamo že tisočletja. Povsem nepogrešljivi so pri konzerviranju s kisanjem, vzhajanju kruha, pridelavi vina, piva, kisanju mleka, izdelavi sira, kisa … Posebej kompleksne stvari z mikrobiološkega vidika so tudi kimchi, kefir in kombucha, saj so produkt kompleksne mikrobne simbioze. 

Za kar nekaj pomembnih znanstvenih spoznanj se lahko zahvalimo naključju, npr. Flemmingovem odkritju penicilina, Newtonovi pojasnitvi gravitacije.. med taka odkritja se šteje tudi tehnologija t.i. efektivnih mikroorganizmov ki jo je v začetku 80ih let vzpostavil japonski prof. Teruo Higa. Anekdota pravi, da se mu je po nesreči polila bakterijska kultura po rastlinah v rastlinjaku, nakar je po nekaj dneh opazil, da polite rastejo precej bolje od ostalih. Seveda je bil to šele začetek, saj je do končne formule kot jo poznamo sedaj minilo nekaj let. Profesorju Higi je zaenkrat uspelo nekaj izjemnega na področju mikrobiologije, umetno je namreč sestavil mikrobno združbo, ki funkcionira oz. je samozadostna. Še več, v okoljih kamor je vnesena je sposobna funkcioniranja ne glede na ta ali je okolje aerobno ( prisotne kisik) ali anaerobno (kisik odsoten).

Preberi več Skrči

EM za fermentacijo gnojevke

Prednosti uporabe:

  • Manj skorje
  • Zmanjšanje emisij neprijetnih vonjav
  • Zmanjšanje emisij amonijaka, vodikovega sulfida
  • Gnojevka se fermentira in manj škodi rastlinam
  • Zaradi manj gnilobnih procesov privablja gnojevka manj muh
  • Manjše izgube dušika in ostalih hranil