0 izdelkov / 0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 2.000 EUR
0 izdelkov / 0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 2.000 EUR

Koruzna silaža

Koruzna silaža je najpogostejša vrsta silaže v Sloveniji in v svetu z največ različnimi mnenji o pravilnem siliranju. Zato smo pripravili kratka praktična navodila za pravilen postopek siliranja, ki naj jih vsak prilagodi zmožnostim z mehanizacijo ob tem najpomembnejšem dogodku na kmetiji, ki zaznamuje prehrano živali za vse leto do naslednje žetve.

Kdaj je koruza dovolj zrela za siliranje?

Koruza je dovolj zrela za siliranje ko ima vsebnost 32% in 35% SUHE SNOVI.

Mlečna črta mora biti med 1/3 in 1/2 dolžine zrna na storžu,

Trdota zrnja mora biti v zgodnji do pozni voščeni fazi.

Oboje nam da precej točno merilo za suho snov in čas začetka siliranja.

Kakšna naj bo višina žetve koruze?

Višina žetve je pomembna s stališča vnosa nesnage (zemlje, ipd...) v silosno maso. Da bi zagotovili da silirana masa ne bo onesnažena s talno zemljo se priporoča višina žetve od 40 - 50 cm od tal.

Dolžina reza

Optimalna dolžina reza leži med 6 in 8 mm. V splošnem velja, bolj suha ko je silaža, krajši mora biti rez.

S pravilno dolžino reza dosežemo:

  • - optimalno tlačenje
  • - zmanjšamo izgube energije pri siliranju in ob odvzemu
  • - povečamo odvzem krme
  • - izboljšamo prebavljivost (poveča se površina, na kateri lahko delujejo mikrobi pri presnovi)

© 2018 - 2019 PROFARM KOŠENINA D.O.O., vse pravice pridržane.