Še 0.0 do brezplačne dostave

Optigen krmni dodatek

Ali je Optigen enako kot urea?

Odgovor je NE.

 • Ali je vaša traktorska prikolica enako kot kup železa? Odgovor je NE, čeprav je prikolica skoraj v celoti narejena iz začetnega kupa železja, ki so ga nato na poseben način preoblikovali v podvozje, tla in stranice kesona, priklopno gred, itd. Dodali so le kolesa in zavore in prikolica je tu.
 • Tudi Optigen je sestavljen v pretežni meri iz dušika, ki je v začetku v obliki uree, potem pa je na poseben način preoblikovan in zapakiran v maščobno gobasto mrežo, ki prepušča le toliko dušika, kot je potrebno v vampu vaših krav, telic  in pitancev, da so mikrobi v vampu ves čas dobro preskrbljeni, zato ves čas delujejo in jih je do 30% več po številu. Mikrobi so v vampu delovna sila in ker se tako namnožijo in lahko delajo brez prekinitev zaradi pomanjkanja dušika, je vse, kar žival zaužije, mnogo bolje prebavljeno in izkoriščeno. To se vidi najprej na manj ostankih v blatu, potem pa tudi na povečani mlečnosti ali prirastih iz iste količine krme.
 • Optigen se v vampu raztaplja do 18ur (urea le nekaj minut), zato se lahko zamenjuje z delom rastlinskih beljakovin – repico, sončnicami, sojo, beljakovinskimi krmili,...
 • Optigen odmerek za krave je 100-250g/kravo/dan,  (kaj bi se zgodilo, če bi kravam dali toliko uree?  Ne poizkušajte!)
 • Optigen je izdelan posebej kot krmna surovina za prežvekovalce v tovarni za proizvodnjo krmil živali, urea je izdelana kot sredstvo za prehrano rastlin – gnojilo v tovarni gnojil.
 • PREIZKUSITE DOMA: V kozarcu vode raztopite nekaj zrn uree in nekaj zrn Optigena. Urea se vam bo takoj raztopila, zanima pa me, koliko ur bo trajalo, da boste uspeli raztopiti Optigen.

Ali se Optigen lahko uporablja kot menjava sončnic, repice ali soje?

Odgovor je DA, vendar ne 100%. Krave in pitanci potrebujejo beljakovine za vamp in beljakovine za črevesje. Optigen spada samo v prvo skupino beljakovin za vamp, zato je vedno treba imeti tudi druge vrste beljakovin, ki jih je sicer največ v travnih silažah in senu, lahko pa tudi v beljakovinskih krmilih.

Optigen je narejen posebej za prežvekovalce, zato v vampu deluje počasi in podobno kot repica, sončnice, soja ali beljakovinska krmila in zato jih lahko delno tudi zamenja.
PRIMER: 1,5kg repice se lahko zamenja s 150g Optigena + 1,35kg SS domače voluminoze npr.koruzne silaže.
PRIMER: 1kg soje se lahko zamenja s 135g Optigena + 865g SS domaže voluminoze npr. koruzne silaže.
PRIMER: 2,5kg beljakovinskega krmila K-35 na sledeč način: 1kg K-35 obdrži, 1,5kg pa zamenjaj s 160g Optigena + 1,34kg SS domače voluminoze npr. koruzne silaže.
Vsem, ki se odločite za uporabo Optigena v izogib napakam ponujamo brezplačen preračun obroka, pregled rezultatov mleka in presejanje blata.

Ali je Optigen drag ali poceni?

Ob uravnanem obroku se Optigen vedno uvede kot po beljakovinah enakovredna menjava drugih beljakovinskih surovin. Zato poglejmo običajne dnevne odmerke

100g Optigena stane 26 centov + 9,5% DDV. Enakovredna menjava in cena bi bila - hipotetično:
750g soje s ceno največ 35 centov + DDV
1kg repice s ceno največ 26 centov + DDV
1kg sončnic s ceno največ 26 centov + DDV
950g K-35 s ceno največ  27,5 centov + DDV
825g K-40 s ceno največ 31,5 centov + DDV
1.100g Actiprota s ceno največ 24 centov + DDV

Ker so trenutne cene beljakovin še vedno višje kot zgoraj naštete, je Optigen trenutno ena najcenejših beljakovinskih surovin v Sloveniji in Evropi. Ponekod zaradi tega z odmerkom močno pretiravajo nad priporočenimi 250g, česar pa ne priporočamo. Optigen je potrebno uporabiti toliko, kot ga biki in krave potrebujejo za svoje zdravje vampa in učinkovito proizvodnjo, ne glede na cenovne skoke in padce drugih surovin. Na dolgi rok je cena obroka pred ali po Optigenu enaka.

Kaj od domače voluminoze je najbolj pametno povečati ob zmanjšanju krmil?

 • Ko vpeljemo v obrok Optigen, se hkrati zmanjša količina krmil in poveča količina voluminoze. Okvirna pravila, kaj od domače voluminoze naj uporabimo, so naslednja:
 • Za povečanje mlečnosti dodaj KORUZNO SILAŽO (najbolj pogosta odločitev)Za povečanje beljakovin v mleku – ZRNJE koruze ali žit + katerakoli silaža
 • Za povečanje maščob v mleku – SLAMA, ZELO SUHO SENO ali druge strukturne vlaknine
 • Skratka, dodamo tisto, kar nam je prej v obroku manjkalo in niste mogli povečati, tudi če bi hoteli. Z Optigenom živali pojedo VEČ, kar je koristno posebej v poletnih mesecih.

Zakaj torej sploh uporabljati Optigen?

 • Zato, ker je edini pravi vir beljakovin za vamp s pametno počasnim raztapljanjem in 95% izkoristkom
 • Zato, ker beljakovin za vamp bikom in kravam v Sloveniji in vsej srednji in južni Evropi primanjkuje
 • Zato, ker se za 30% pomnožijo mikrobi v vampu
 • Zato, ker živali lahko VEČ pojedo in se vse, kar žival zaužije, veliko BOLJE IZKORISTI.